Gå videre til innhold
I rapporten «Utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus» er det gjort beregninger for å finne egnet tidspunkt for overgang til utslippsfri teknologi på de ulike transportmidlene.
I rapporten «Utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus» er det gjort beregninger for å finne egnet tidspunkt for overgang til utslippsfri teknologi på de ulike transportmidlene.

Pressemelding -

​Ambisiøst mål om utslippsfri kollektivtrafikk i 2028

Ruter har som ambisjon at kollektivtrafikken i Oslo og Akershus skal være utslippsfri i løpet av de neste ti årene. Det innebærer at alle busser, båter, minibusser og drosjer som kjører for Ruter skal ha utslippsfri drift i løpet av 2028. 

– Målet er å ha et betydelig antall elbusser i Oslos gater og elektriske båter mellom Aker brygge og Nesodden i løpet av 2019, når Oslo er miljøhovedstad, sier administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen.

Det er særlig buss og båt som står overfor en stor omstilling i overgangen til elektriske løsninger. De utslippsfrie løsningene vil fases inn når nye kontrakter skal inngås, forutsatt at egnede utslippsfrie kjøretøy er tilgjengelig i markedet. Ruter antar at spesialtransporten kan være utslippsfri i 2022, båtene i 2024 og alle busser i 2028.

I rapporten «Utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus» som Ruter har utarbeidet, er det gjort beregninger for å finne egnet tidspunkt for overgang til utslippsfri teknologi på de ulike transportmidlene. Tidspunkt for fornyelse av kontraktene, kompetanse som kreves for å gjennomføre omstillingen, tilgjengelig utslippsfritt materiell på markedet, samt kostnader på materiell og infrastruktur er med i vurderingen.


2028 er ambisiøst, men realistisk

– Ruters beregninger tilsier at det er et ambisiøst, men realistisk mål at kollektivtransporten i hovedstadsområdet skal være utslippsfri i løpet av de neste ti årene. Vi skal etterspørre og ta i bruk teknologi som på sikt vil gi rimeligere løsninger, og det mener vi kan skje før 2028, sier Reitan Jenssen.


Bra for samfunnet

Klimautslipp fra kollektivtransporten utgjør fire prosent av utslippene fra transportsektoren i Oslo. Med utslippsfri kollektivtransport, som i praksis vil være batterielektrisitet eller hydrogen som energibærer, vil alle direkte utslipp av lokal luftforurensing og klimagasser fra motorene fjernes.

Overgangen til utslippsfritt vil i perioden 2020-2030 anslagsvis gi en samfunnsøkonomisk besparelse fra reduserte utslipp på mellom 130 og 240 millioner kroner. Da er klimagassreduksjoner og reduserte helseutfordringer fra lokal luftforurensing inkludert.

Et mål som Ruter fortsatt skal oppfylle er fossilfri kollektivtrafikk innen utgangen av 2020. Det innebærer at kollektivtrafikken kun skal benytte fornybar energi, som i praksis vil si biodrivstoff. Trikk og T-bane er allerede utslippsfri.

Utslippsfri spesialtransport i 2022Med krav til utslippsfrie løsninger i alle nye kontrakter for spesialtransporten, vil alle minibusser og drosjer kunne være elektriske i 2022. Det krever at det kommer flere utslippsfrie minibusser på markedet. Per i dag har Ruter ti batterielektriske minibusser som kjører på Romerike. Disse var trolig de første i verden da de ble satt i drift i august 2017.


I 2024 kan båttransporten være ren

Båtene som går mellom Nesodden og Aker brygge kan bygges om til å bli batterielektriske innenfor eksisterende kontrakt. Det kan skje allerede i 2019, forutsatt at infrastruktur for lading kommer på plass i tide. Øybåtene som kjører til Oslos små øyperler, kan bli elektriske gjennom ny kontrakt fra 2021.

De lange linjene på hurtigbåtene krever et høyt energibehov. Ruter antar at det kan være mulig med en hydrogenløsning i 2024, men det forutsetter at hensiktsmessig teknologi blir tilgjengelig.


1200 utslippsfrie busser i 2028

Bussdriften er mest kompleks, og 90 prosent av utslippene fra kollektivtransporten kommer derfra. I 2028 vil disse utslippene i hovedsak være borte, når alle de 1200 bussene er blitt stillegående og utslippsfrie. Ruter har i dag fem hydrogenbusser i ordinær drift og seks batterielektriske busser, som inngår i en toårig pilot.

Teknologiskiftet vil skje fortløpende etter hvert som Ruters 23 kontrakter skal fornyes. En sentral forutsetning er at hensiktsmessig utslippsfritt materiell er tilgjengelig tidsnok. For bybusser er det et godt utvalg i markedet i dag, mens det ikke finnes utslippsfrie busser som benyttes for kjøring i store deler av Akershus. De første helt utslippsfrie busskontraktene forventes å komme i drift mellom 2020 og 2022. Til 2028 vil alle bussene være utslippsfrie.

Ruter vil også benytte endringsordrer i eksisterende kontrakter for å fase inn elbusser raskere. I 2019 er målet å ha flere elbusser på sentrale linjer i Oslo.

Hele rapporten kan du lese her.

Emner

Kategorier



---------------------------------------

Ruter As er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Vi administrerer over halvparten av kollektivtrafikken i Norge. Vår rolle er å planlegge, utvikle, samordne, bestille, markedsføre og informere om kollektivtrafikktilbudet. All operativ drift utføres av ulike operatørselskap som kjører på kontrakt for Ruter - alt innenfor samme billett- og prissystem. Våre eiere er Oslo kommune (60 %) og Akershus fylkeskommune (40 %). Totalt var det 350 millioner påstigninger i Oslo og Akershus i 2016. Sammen med våre operatører og samarbeidspartnere gjør vi kollektivtrafikken til et naturlig førstevalg i Oslo og Akershus.

Kontakter

Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt 400 01 518

Relatert innhold

Norges første elektriske leddbuss kjørte på linje 31 i dag

Norges første elektriske leddbuss kjørte på linje 31 i dag

Nobina er først i Europa som tar i bruk kinesiskprodusert elektrisk leddbuss. Første tur med elektrisk leddbuss kjørte på linje 31E fra Grorud til Fornebu, som først i Norge. Passasjerene fikk kjøre stillegående, utslippsfri buss til jobb for aller første gang torsdag 21. desember. Elbusspilotene har to års varighet, der tre operatører skal teste totalt seks elbusser og tre ulike ladeløsninger.

Grønt lys for grønn satsing: Atle Rønning i Norgesbuss, Ruters Bernt Reitan Jenssen, byrådssekretær Einar Wilhelsmsen,  Jan Volsdal i Nobina og Øystein Svendsen i Unibuss markerer starten på elektrifiseringen av busstilbudet i Oslo.

​Oslo har fått sine første elbusser

Seks batterielektriske busser er på plass i Oslo, og klargjøres nå for å kjøre i trafikk. Elektrisk leddbuss og underveislading testes for første gang i Norge når tre operatører skal kjøre med to busser hver på tre linjer med tre ulike ladesystemer i en to års pilot.

Øystein Svendsen (Unibuss), Atle Rønning (Norgesbuss), Jan Volsdal (Nobina), markedsdirektør Ellen Rogde i Ruter og byråd Lan Marie Berg.

70 nye batterielektriske busser til Oslo neste år

70 batterielektriske busser fases inn i drift i Oslo i 2019. En stadig grønnere kollektivtransport vil sette sitt preg på Oslo, som er europeisk miljøhovedstad neste år. Unibuss, Nobina og Norgesbuss skal anskaffe og kjøre de nye elektriske bussene på totalt 13 bussruter i Oslo.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, leder av hovedutvalget for samferdsel, Solveig Schytz, regiondirektør i Norled, Alf Jørgen Fedog,  viseadministrerende direktør i Norled, Lars Jacob Engelsen og adm.dir i Ruter Bernt Reitan Jenssen.

Båtene på Nesoddsambandet blir elektriske i 2019

Oslofjorden blir grønnere når båtene på Norges største bilfrie passasjersamband vil gå på batteri fra høsten 2019. Da blir de de tre båtene på B10 Nesodden – Aker brygge elektriske.

Det er ingen grunn til å tro at det er noen økt risiko forbundet med hydrogenstasjonen på Rosenholm. Den stenges likevel i påvente av vurderinger av sikkerheten rundt videre drift. Foto: Ruter/Catchlight Fotostudio AS

Kontrollert nedstenging av hydrogenstasjon

I påvente av vurdering av sikkerhet rundt videre drift av hydrogenstasjonen på Rosenholm velger Ruter å stenge ned stasjon som et ekstra sikkerhetstiltak.

Prinsen er nylig ankommet Oslo etter ombygging til elektrisk drift i Horten.

Helelektrisk overfart på Norges største bilfrie båtsamband

Oslofjorden blir grønnere når Norges største bilfrie båtsamband mellom Aker brygge og Nesoddtangen er helelektrifisert. Hurtigladeteknologien som benyttes er den første av sitt slag i Norge.

På under ett år er de tre fartøyene Kongen, Dronningen og Prinsen blitt ombygd fra drift på flytende naturgass til strøm, slik at alle avganger nå vil være utslippsfrie. Strømmen kommer fra et nytt elek

Prosjektleder for ombyggingen i Norled, Jarle Myrbø, Ruters administrerende direktør, Bernt Reitan Jenssen og byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg. Foto: Ruter

Første elektriske Nesoddbåt på plass i Oslo

Etter tre måneders intens ombygging er MS «Kongen» nå på plass igjen i Oslofjorden – lastet med en batteripakke på 26 tonn. Dermed har landets største bilfrie passasjersamband i løpet av sommeren tatt et stort steg mot å bli utslippsfritt. Det markerer et viktig bidrag til målet om utslippsfri Oslo Havn.

Foto: Ruter As / Redink, Daniel Ashby

​Ruter signerer grønnvaskingsplakaten

Det er konkret handling som må til for å sette fart på det grønne skiftet. Derfor signerer Ruter grønnvaskingsplakaten.
– Ruter støtter initiativet til grønnvaskingsplakaten, og vil følge anbefalingene gjennom konkrete bidrag for å redusere utslipp fra kollektivtransporten og bidra til mindre biltrafikk. For Ruter handler det om å tilrettelegge for mobilitetsløsninger som er tilpasset den enkel

Elbusser fra Nobina, Norgesbuss og Unibuss på Nordens største ladeanlegg for elbuss i Strømsveien. Foto: Ruter As / Redink, Daniel Ashby

CO2 utslipp reduseres kraftig med 115 nye elbusser

Oslo og Akershus har landets største elbussflåte med 115 batterielektriske busser på plass. Elbussene utgjør ti prosent av bussflåten og reduserer CO2-utslipp med hele 5500 tonn i året, som tilsvarer årlige utslipp fra 3500 dieselbiler.

Relaterte events

Presseinvitasjon: Storsatsingen på elbuss i Oslo

Presseinvitasjon: Storsatsingen på elbuss i Oslo

Dato 12. april 2018 12:00 – 13:00

Sted Alnabru bussgarasje, Strømsveien 196-198

Presseinvitasjon: Kongen har fått strøm

Presseinvitasjon: Kongen har fått strøm

Dato 4. september 2019 10:30 – 12:00

Sted Markeringen finner sted om bord på MS «Kongen» ved Aker Brygge, brygge B.

F.v: Jon Stenslet, Glenn-Ivar Gaalaas, Jan Helge Kupen, Henning Berthelsen og Tom Terjesen.

Ruterfrokost: Erfaringer fra elektrifisering av bussflåten

Dato 31. mai 2018 08:00 – 09:45

Sted Dronningens gt. 40, 4. etasje.

​Hvordan går det når selvkjørende busser møter byliv og vanlig trafikk?

Dato 22. november 2018 08:00 – 10:00

Sted Mesh, Tordenskioldsgate 3, Oslo

​Opplev landets største elbussflåte på Nordens største ladeanlegg for elbuss

Dato 28. august 2019 10:00 – 12:00

Sted Alnabru bussanlegg, i Strømsveien 196-198