Gå videre til innhold
Foto: Ruter As / Redink, Daniel Ashby
Foto: Ruter As / Redink, Daniel Ashby

Pressemelding -

​Ruter signerer grønnvaskingsplakaten

Det er konkret handling som må til for å sette fart på det grønne skiftet. Derfor signerer Ruter grønnvaskingsplakaten.

– Ruter støtter initiativet til grønnvaskingsplakaten, og vil følge anbefalingene gjennom konkrete bidrag for å redusere utslipp fra kollektivtransporten og bidra til mindre biltrafikk. For Ruter handler det om å tilrettelegge for mobilitetsløsninger som er tilpasset den enkeltes behov uten å gå utover jordens tålegrense, sier administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen.

Ruter har innarbeidet åtte av FNs bærekraftsmål i det strategiske rammeverket, som gir retning og tydelige mål for selskapet. Utslippsfri kollektivtransport i 2028 er ett av målene selskapet styrer etter, med støtte fra Oslo kommune og Viken Fylkeskommune, for å gjøre fotavtrykket fra transportsystemet mindre. Det er lagt en tydelig plan for hvordan alle transportmidler skal være utslippsfrie i drift i 2028.

Bidrag til det grønne skiftet

– Målet med Grønnvaskingsplakaten var å lage en veileder som gjør det enklere for virksomheter å unngå grønnvasking, sier Bjørn K. Haugland, administrerende direktør i Skift Norge, hvor Ruter også er medlem.

Grønnvasking er en form for misledende markedsføring, der et produkt eller en virksomhet fremstilles som bedre enn den faktisk er når det gjelder innvirkning på klima, natur og mennesker. I juli 2020 ble Grønnvaskingsplakaten lansert, utarbeidet av Skift - Næringslivets klimaledere, i samarbeid med Miljøstiftelsen ZERO, WWF Verdens naturfond og Framtiden i våre hender. Plakaten skal være en veileder og fungere som rettesnor for små og store virksomheter som vil unngå grønnvasking og bidra positivt til at det grønne skiftet skjer raskere. Mer enn 100 norske virksomheter har allerede signert.

– Vi er utrolig glade for at Ruter stiller seg bak dette initiativet. Som Norges største kollektivselskap bidrar Ruter allerede massivt til det grønne skiftet gjennom å senke antallet biler på veien, samtidig som de er en pioner på å ta i bruk nullutslippsløsninger, sier Haugland.

Jobber for mer bærekraftige løsninger

Veitrafikken står i dag for nesten 17 prosent av Norges klimagassutslipp. Dette må reduseres kraftig for å nå Norges klimamål for 2030 og 2050.

– Ruter er godt på vei, men det gjenstår mye arbeid før hele verdikjeden er bærekraftig. Ruter sender et signal om at de tar dette på alvor, og er villige til å kommunisere åpent og ærlig om denne reisen.

– Vi har så vidt startet arbeidet med å se på hele livsløpet for buss. Verdikjedeanalysene viser at det er utfordringer og risiko knyttet til produksjonen av råmaterialer i batteriene, til hva som skjer med bussene mot slutten av deres levetid, med tanke på gjenvinning av materialer. Som offentlig innkjøper kan vi bidra til å forandre markedet for både busser, båter og batterier, fastslår Jenssen.

Han er glad for at grønnvasking settes på agendaen.

– Vi i Ruter skal bruke prinsippene i grønnvaskingsplakaten som en rettesnor i vårt arbeid, samtidig som vi fortsetter å jobbe knallhardt med våre leverandører for å finne de mest bærekraftige løsningene for våre kunder.

Les mer om Grønnvaskingsplakaten: https://gronnvasking.no/

Les mer om hvordan Ruter jobber med bærekraftig utvikling: https://barekraft.ruter.no/

Kategorier


Ruter As er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i hovedstadsområdet. Vi administrerer over halvparten av kollektivtrafikken i Norge. Vår rolle er å planlegge, utvikle, samordne, bestille, markedsføre og informere om kollektivtrafikktilbudet. All operativ drift utføres av ulike operatørselskap som kjører på kontrakt for Ruter - alt innenfor samme billett- og prissystem. Våre eiere er Oslo kommune (60 %) og Viken (tidligere Akershus fylkeskommune, 40 %). Totalt var det 398 millioner påstigninger i området vi dekker i 2019. På https://barekraft.ruter.no/ kan du lese mer om hvordan vi, sammen med våre operatører og samarbeidspartnere, jobber med bærekraft.

Kontakter

Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt 400 01 518

Relatert innhold

Prinsen er nylig ankommet Oslo etter ombygging til elektrisk drift i Horten.

Helelektrisk overfart på Norges største bilfrie båtsamband

Oslofjorden blir grønnere når Norges største bilfrie båtsamband mellom Aker brygge og Nesoddtangen er helelektrifisert. Hurtigladeteknologien som benyttes er den første av sitt slag i Norge.

På under ett år er de tre fartøyene Kongen, Dronningen og Prinsen blitt ombygd fra drift på flytende naturgass til strøm, slik at alle avganger nå vil være utslippsfrie. Strømmen kommer fra et nytt elek

Elbusser fra Nobina, Norgesbuss og Unibuss på Nordens største ladeanlegg for elbuss i Strømsveien. Foto: Ruter As / Redink, Daniel Ashby

CO2 utslipp reduseres kraftig med 115 nye elbusser

Oslo og Akershus har landets største elbussflåte med 115 batterielektriske busser på plass. Elbussene utgjør ti prosent av bussflåten og reduserer CO2-utslipp med hele 5500 tonn i året, som tilsvarer årlige utslipp fra 3500 dieselbiler.

I rapporten «Utslippsfri kollektivtransport i Oslo og Akershus» er det gjort beregninger for å finne egnet tidspunkt for overgang til utslippsfri teknologi på de ulike transportmidlene.

​Ambisiøst mål om utslippsfri kollektivtrafikk i 2028

Ruter har som ambisjon at kollektivtrafikken i Oslo og Akershus skal være utslippsfri i løpet av de neste ti årene. Det innebærer at alle busser, båter, minibusser og drosjer som kjører for Ruter skal ha utslippsfri drift i løpet av 2028.